Home » Jurnal » Verminoza lui Watt şi nevroza Ancuței

Verminoza lui Watt şi nevroza Ancuței

Sunt momente când îmi doresc ca locuința mea să fie o vizuină de bursuc, o peşteră într-un colț uitat de lume sau un bordei în care să car soarele cu oborocul, după necesități.

De ce? Ca să fiu cât mai departe de zgomotul de pe Splaiul cel perpetuu cutreierat de tot soiul de autovehicule – o groază înscrisă de aproape patru ani de zile şi nopți în adresa mea de flotant.

Undeva în Scoția secolului XVIII, pe un nene cu numele de James Watt l-a mâncat aşa de tare în cur încât – în loc să se scarpine ori să se curețe de oxiuri sau de alte podoabe (în cazul inexistenței unor mărturii biologice mişunând în closet) – s-a gândit că ar fi mai nimerit să inventeze locomotiva cu aburi.

Consecința acestei deloc înțelepte decizii a fost aceea că, la câteva secole după episodul de prurit anal acut al domnului Watt, planeta noastră a ajuns să fie împânzită de motoare umblătoare care mai de care mai simandicoase, pentru uz individual sau colectiv, care ne perturbă fără pic de remuşcări liniştea diurnă şi nocturnă deopotrivă (bine, acum dacă stau să-mi bat capul nițel, probabil că tărăşenia incriminată are rădăcini mult mai adânci – cu mult sub nivelul pânzei freatice a istoriei rememorabile – în Neoliticul îndepărtat, când membrii unor civilizații demult apuse au scornit capul tuturor relelor – capo di tutt’i capi-, adicătelea roata.

Mă leg, totuşi, în mod particular de invenția lui Watt pentru că din acel punct, progresul industrial şi tehnologic s-a transformat într-un bulgăre de omăt ce avea să capete – încet, dar sigur – proporții înfricoşătoare.

Pe timp de vară, aceste momente de supliciu acustic devin din ce în ce mai dese, pentru că argumentul poluării fonice nu este unul suficient de convingător pentru colega mea de cameră – mai aerobă decât bacilul lui Koch şi mai fotofilă decât toate încrengăturile botanice din junglele amazoniene (măcar prin asta se deosebeşte de bacil) – colegă care nu poate să trăiască dacă nu ține geamul şi chiar uşa de la balcon laaaaarg deschise, minim două treimi din zi, că cică unde nu intră soarele intră doftorul. Păi doftorul o să intre oricum, numai că o să fie unul cu otoscop şi o să pună, cel mai probabil, diagnosticul de surditate de percepție. Ar mai putea intra, de altfel, şi un altul – în speță, un psihiatru cu toate motivele să înşire o pleiadă de diagnostice după o examinare nici măcar prea minuțioasă – dar să zicem că închidem un ochi şi trecem peste amănuntul acesta destul de spinos.

Una peste alta, eu ştiu că Dumnezeu a rostit, când a creat toate cele, “Să fie lumină”, nicidecum “Să fie zgomot” – nici măcar “sunet”, rodul cel mai puțin mâncat de viermi din arborele genealogic al decibelilor – dar se pare că în unele cazuri, nu prea o poți avea pe una fără cealaltă. Chiar aşa, când o fi fost, în fapt, creat zgomotul? Nu-mi amintesc de vreo mențiune precisă a sa în Cartea Genezei, aşa că am putea fi îndreptățiți să credem că zgomotul e o creație cu brevet diavolesc şi nu dumnezeiesc. Cel puțin până la proba contrarie, nu cred că ipoteza aceasta merită să fie biciuită, lapidată sau repudiată decisiv şi incisiv.

Dar nicio soartă nu seamănă cu alta (poate doar superficial) şi nicio ipoteză nu poate depăşi valoarea apei chioare dacă nu e urmată de o concluzie concisă, clară şi ca pentru proşti. Aşadar…
Ancuța e o fată bună şi înțelege că fiecare om are o cruce de purtat în viața-i tranzitorie. Mai cunoaşte ea, de altfel, şi neplăcerile de a lupta contra unei îndărătnicii psihologice sau psihosomatice atunci când ai de a face cu un caz refractar la toate formele de logică şi argumentare. Aşa că, în concluzie, Ancuța nu are încotro.

Fereastra va rămâne de-a pururi deschisă, iar neuronii ei -răpuşi eroic în răfuiala crâncenă şi sisifică cu neuromediatorii furiei şi ai refulării încapsulate în coconul bunului simț.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s