Home » Fără categorie » Mă voi încumetri cu dracu’

Mă voi încumetri cu dracu’

Am o colegă care a trăit în Réunion de când s-a născut și până anul trecut, când a venit să studieze medicina în Marsilia.

Nu a fost niciodată pe insula Mauritius, deși e la doar trei sferturi de ceas în avion.

Nu a fost niciodată în Calănci, deși-s la doar trei sferturi de ceas de mers cu autobuzul din buricul târgului.

Pentru că viața nu începe cu adevărat decât din clipa în care ți se aruncă lunar, ca unui ogar hămesit, dar credinicios, osul ăla cu măduva amară ca pelinul, pe care ea-l numește gingaș mon petit salaire.

E de un an în Marsilia și tot ce a făcut în timpul ăsta a fost să învețe pentru ECN și să se ducă-n gărzi de weekend. În schimb, e brici la medicină, în comparație cu ea, eu sunt ca un elefant într-un magazin de porțelanuri. Ia te uită, dom’le, la fata asta- vine de pe o căcărează de insulă scuipată de geniul turbat al creației undeva-n miezul Oceanului Indian; a crescut probabil în proximitatea unor triburi dubioase vorbitoare de cine ştie ce dialect african neinteligibil; taică-său mai avea de hrănit încă trei guri pe lângă a ei şi i-ar fi fost mult mai lesne să ducă traiul plat şi bine întipărit în matrița tradiției şi a abuzurilor pe care mai toate femeile din zona aia îl duc. În schimb, însă, vorbeşte o franceză perfectă, face anamneze şi examene clinice fără cusur, iar într-o zi, când va fi pe banii ei, se va întoarce în Réunion şi-şi va scoate întreaga familie din mizerie. Va fi cu adevărat competentă ca medic, va aducr foloase societății  şi o să-şi permită, fără îndoială, şi vacanțe pompoase în Maurițius.

Cam ăsta ar fi fost traseul ideal de urmat. Fără beletristică, fără călătorii, fără entuziasmări futile în prezența mirosului de aracet sau de pastă corectoare. Fără timp pierdut pe gătit, fără chiulit de la cursuri, fără weekend-uri necumpătate duhnind a puturoşenie.
Fără vise. Fără visuri. Fără mâncărici în tălpi. Fără freamăte de curiozitate şi sete de autocunoaştere. Fără fascinație nemărginită pentru borcanul de măsline verzi şi zeama sărată ca ciorba de potroace în care plutesc în derivă sute de corpuri scofâlşite şi văduvite de nucleu vital. (Mănânc în medie câte opt măsline pe zi, iar un borcan mă ține cam trei săptămâni – deci, în jur de 168 de toteme îmbibate cu uleiuri esențiale trec prin sistemul meu şi sunt epurate prin filtrele mele naturale şi se contopesc apoi cu plasma, cu lichidele interstițiale, cu mitocondriile şi cu ADN-ul. Cu mine şi cu toate însuflețitele şi neînsuflețitele ce mă compun, ca să mă descompună şi să mă recompună iară).

Traseul succesului, însă, nu poate fi parcurs cu povara unei personalități în spate.

La ce bun toate acestea -şi multe altele după chipul şi asemănarea lor -, când munca singură înnobilează omul?

Ha. Haha. Hahaha. Aş râde şi-n realitate, dacă n-ar fi de plâns. Cu bocete, strigăte, cămeşi sfâşiate şi unghii adânc înfipte-n pielea gâtului.

Ce glumă proastă, tinerețea asta. Dar cu mine nu-i mai ține.

Orice naş îşi are naşul. Pe mulți o fi năşit medicina, dar de data aista, o să o năşesc eu pe dânsa. Dap. O să creştinez această progenitură a Satanei şi, în consecință, mă voi încumetri cu tată-so.

Cum?

Pomițându-mi solemn să fac tot ce ține de mine ca de acum încolo să fiu liberă ca pasărea cerului, indiferent cât s-ar îndârji lanțurile lui Hipocrate să mă țină captive sub strânsoarea lor cu gust de rugină.

Vezi, de-aia bine să scrii, chiar dacă o faci prost. Că porneşti din Insula Mare a Brăilei şi ajungi mintenaş în Capul Verde, ca-n visul ăla cu lumea ca o felie de pizza. Cum altfel aş fi aflat eu câte măsline-s într-un borcan, dacă nu mă râcâia să continui cugetarea asta despre tinerețea irosită şi despre cum se vede universul prin zăbrelele medicinii?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s