Home » Jurnal » Concert din muzică de B(le)ach

Concert din muzică de B(le)ach

Simfonia biologiei umane. Plescăit, molfăit, ronțăit de migdale și alte oleaginoase, izbiri frontale între oțelul lingurii și smalțul arcadelor dentare, hiperventilație cu surmenajul mușchilor respiratori înainte și mai ales după adăpat. Băşini cu camuflarea eșuată sub zgomotul apei trase în closet. Strănuturi ce fac geamurile să duduie și dușumeaua să trepideze. Suflat de muci ce scoală din somnul de veci toți morții din cimitirul Sfânta Vineri și toți parlamentarii furați de Morfeu cu capul pe acte normative.  Accese de tuse măgărească cuplate cu scormonitul în vistieria cu medicamente – foşnete febrile, blistere îndoite, capace aruncate cât colo, icnete de capsule rupte-n două, miorlăituri de tablete efervescente puse să se zvârcolească-n paharul cu apă ca un păcătos în cazanul cu smoală al lui Scaraoțchi.

Periuța electrică se alătură orchestrei simfonice, cu timbrul ei inconfundabil, ca de burghiu stomatologic. Apoi intră-n scenă gargara cu apă de gură, care încheie apoteotic compoziția artistică cu o floricea metisă – un produs de concepție hibrid, cu ADN de yodelling, Mihai Trăistariu și corzi vocale infiltrate, de țață acromegală. Înc-un strănut, înc-un antihistaminic înghițit zgomotos cu o gură de licoare ce pare să facă surf pe oceanul învolburat scăldând îmbârligata tubulatură digestivă. Târşâit de papuci în miez de noapte până la baie, unde nasul pare să-şi dea suflarea de pe urmă, dar nu! Şi suflă, şi suflă, şi suflă, şi coşul se umple de şervețele şi hârtie igienică, şi iar se freacă pe uşi ca să-l ducă la ghenă când ar putea pur şi simplu să-şi înfunde piciorul în el şi ar mai face loc unei jumătăți de bax de  „batistuțe” mânjite cu un quintal de secreții filante.

Și suflă, și râde, și râde, și suflă, și tușește, și strănută, și iarăși râde, și iarăși târșâie papucii.

Am mai zis că râde?

Rodica Popescu-Bitănescu ar fi roasă de invidie dacă ar auzi-o. Din cele patruzeci de minute cât ține serialul, ea se hlizeşte vreme de optzeci și șapte. Cu modulații, ascensiuni și ciocniri cristaline cu pereții și cu bietele mele timpane, care n-au încotro și se lasă măcelărite cu tot cu lamentabilele dopuri surghiunite în pavilioane, ca o femeie violată cu chiloții pe ea. Storc rufele în cadă și înjur. Am muzica dată la maxim în căști, însă aud tot. Și storc, și-njur, și storc, și-njur, și-mi închipui că în loc să sugrum cearșaful, îi înăbuș ei neuronii impregnați cu gaz ilariant. Dacă ar fi bunică-mea aici, ar zice că „ râde de parc-o trage dracii de lindic”.  Descriere mai ilustrativă ca asta eu n-am mai întâlnit.

Și după ce se ghiftuiește de la atâta râs de am impresia că l-am apucat pe Dumnezeu de picior și că viața merită totuși trăită pentru rarele clipe de liniște pe care ni le oferă, pornește aspiratorul. A doua, a treia, a patruzeci și treia oară pe săptămâna asta.

He, he. Și-n loc de bis, dirijoarea noastră întoarce din baghetă un moment muzical ce nici prin cap nu ți-ar fi trecut.

După ce aspiratorul  amuțește, ușile și ferestrele sunt larg deschise, ca să ne aerisim și să scăpăm de microbi, iar toate motopârțurile și ambulanțele de pe Splai marchează deschiderea unui alt concert extraordinar, simfonia biologicului împletindu-se cu cea a orașului într-un duet toxic pentru nervii mei întinși ca pecinginea.

De ce să mai trăiești așa? Mă duc să caut cinghelul. Sau mai bine maşina timpului, ca să mă transform într-o particulă din huma din care a fost plămădit accidental Universul, sau măcar într-o condrocită din coasta lui Adam. Cu toate că poeților şi filosofilor le-ar plăcea să demonstreze contrariul, pun rămăşag că nimicul primordial nu era atât de vocal ca nimicurile de azi.

La început a fost Cuvântul. Nu zgomotul!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s