Home » Jurnal » Cum să mori pe repede înainte

Cum să mori pe repede înainte

Cam prin tot ceea ce face, omul modern nu demonstrează decât că fuge după – și nu de – moarte. Atât de vârtos e iureșul ce îi dă ghes să gonească către linia de finiș, că în turbarea lui cu iz de kerosen, uită să-și îndeplinească fix misiunea pentru care s-a înscris, întâi și întâi, la cursă – să trăiască. Să citez din autoînțelepciunea de pe Facebook:

Nu pricep ce e cu graba asta existențială.

Alege-ți opționalul (obligatoriu) pentru anul 6 când nici n-ai terminat anul 5.

Hotărăşte-te până pe 1 octombrie cu cine faci licența şi pe ce temă. (Not)

Bate fierul cât e cald şi cumpără de acum un pachet turistic la suprapreț pentru un concediu în Antalya din vara lui 2022.

Vrei să-ți pui pirostriile? Sună la restaurant cu trei ani înainte, ca să fii sigur că mai prinzi locuri în salonul „Las Vegas”, cu toate că în Vegasul adevărat, dacă o ceri de nevastă în zori, la apusul aceleiaşi zile, puteți să vă consumați căsnicia într-un tufiş sau într-o rulotă de pe buza Marelui Canion.

Ai 20 de ani şi nu eşti alocat niciunui fond de pensii private? No problem, la prima leafă vei primi şi plicul cu înştiințarea căcândva vei fi bătrân şi bolund şi-ți vei trata reumatismul la Băi, din banii câştigați cu sângerarea frunții în anii tinereții. Asta şi ca să nu uiți că, după ce-ți achiți toate facturile, înțelept ar fi a-ți cumpăra măcar câte-un prosopel şi două-trei boabe de tămâie pentru înmormântare.

Pe bune, ce vă păleşte pe toți, fraților? Mie mi-e mult mai bine de când trăiesc în modul #LastMinute. Nu pot demonstra obiectiv cum, da’ dacă aş completa un chestionar d-ăla despre calitatea vieții, sigur aş avea un scor mai bun decât cel din perioada când visam să mă mărit până la 25 de ani, să procreez până la 30, să-mi iau doctoratul până la 35 şi să-mi achit socotelile cu băncile până la 50. Ce e drept, adrenalina şi cortizolul sunt la cote ceva mai ridicate, da’ cât timp inima e încă sănătoasă, nițică destrăbălare nu strică.

Mda. Nițică destrăbălare nu poate să fie moarte de om. La ea, la moarte adică, ajungem cu toții în cele din urmă – și dacă ne grăbim repede, și dacă ne grăbim încet. Importantă e cursa, nu traseul ales (că de cele mai multe ori, te alege el pe tine, și nu invers), și nici în cât timp o termini. E ca la Mongol Rally, nebunia aia mișto pe care are de gând să o facă un prieten de-al meu la anul. Zicea ieri un nene ce se proțăpise la coadă la xerox, luându-se în gură cu altcineva care cică s-ar fi așezat acolo mai înainte: „Ia uite, dom’le, ne batem pentru ultimul loc!”. Ca să vezi, chiar așa. Când stai la coadă, te bați pentru ultimul loc, cu toate că-n viață, în general, te bați pentru cel dintâi. Ce homunculuși iremediabili suntem, ce cvadraturi de cerc, ce cotoi ai lui Schrödinger. Ce de toane, ce de tirade, ce de nemulțumiri, ce de cârteli (repet, nici de data asta, persoanele de față nu se exclud). Ce ne mai grăbim să ocupăm poziții fruntașe, să călcăm motorul până-l ucidem, să ne zbârnâie turațiile și urechile-n bătaia vântului, sugrumându-ne cu o duzină de centuri de siguranță, sub deghizarea unor semnături, ștampile, unui număr oarecare de zerouri pe fluturașul de salariu și de fațade de clădiri gri-șobolan.

Calc-o, tati! Fii pregătit să mori. Că trăitul se vede treaba că nu te prea pasionează, de vreme ce, în turbăciunea ta condiționată de mărimea raportului distanță supra timp, uiți să arunci o privire la copaci, la munții înzăpeziți din zare, la poza gagică-tii din portofel, la ultimii maci ce-nroșesc, pe ici, pe colo, lanurile de grâu, la sufletul tău. Calc-o și mori. Primul dintre toți. Să știi că te așteaptă Sfântu’ Petru cu o  medalie la porțile Raiului că te-ai încăpățânat să-ți pierzi viața (cum le place jurnaliștilor de la Digi24 să zică) pe repede înainte.

 

20161105_131320

Cotiga mea personală, dacă aș avea una, ar arăta cam așa. Că  nu mă grăbesc nicăieri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s