Home » Jurnal » Mika cea tută ca o piatră

Mika cea tută ca o piatră

Oare o televiziune ca Digi24, care cică nu e chiar aşa septicăca alte țevi de eşapament mediatic, îşi permite să angajeze  doar jurnalişti cu diplomă de la Spiru, care-au făcut engleza cu portarul? Nu există pe la televiziuni sau ziare obiceiul de a angaja traducători, care să poată face să sune româneşte articolele în engleză şi alte limbi, preluate mot-à-mot de pe BBC, CNN ş.a.?
Digi24, de pildă, e de părere că în graiul nostru, “Crazy Joe” se traduce  “Joe psihopatul”, iar “Dumb as a rock Mika” – “Mika cea tută ca o piatră”. Să nu mai zic de “CT scans”, care sunt scanări (bagi omu-n aparat, apeşi pe buton şi-i salvezi corpul în .pdf sau i-l pui pe stick), sau de fobia subiectului subînțeles, care se reflectă în titluri cu rezonanță de abecedar, ca “El a fost primul om care a mers pe lună” sau “Ea a costat 70 000 de euro” (ea, adică un obiect neînsuflețit, o maşină). 
De ce, de ce? De ce există atât de puțin respect pentru limbă?  Şi de ce are tupeul să semnaleze treaba asta tocmai o ipocrită puturoasă ca mine, ce n-are ghilimele româneşti fiindcă asta presupune setarea telefonului în română – adică să scrie în dreptul conversațiilor de Whatsapp “Ultimul act la…”, mai ceva ca Mika cea tută ca o piatră? Şi de ce-mi irosesc viața învățând rahaturi medicale pe care nu le voi folosi nicicând, în vreme ce jurnalişti cu diplomă de la Bioterra Slobozia traduc cu măiestrie articole la Digi24? Aşa de bine se pricepe sistemul să catalogheze şi să valideze competența oamenilor, că nu m-ar mira ca liftiera de la SUUB să predea cândva cursurile de fiziologie II, sau influensării de pe FB să fie canonizați ca autori în manualele şcolare. Mai mult chiar, influensării de meserie doctor ar putea fi studiați la opționalele de la medicină. Sunt convinsă că s-ar lăsa cu multă udătură şi melasă şi note de zece în funcție de numărul de #şeruri – bineînțeles, doar dacă v-a plăcut postarea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s